top of page

De drie sopranen op het landgoed van Herman van Veen. Afbeelding: De Limburger/Jean-Pierre Jans

Limburgse sopranen beleven hun grote droom dankzij Herman van Veen
Gwen Teo (De Limburger) - 18.7.2018

De drie Limburgse sopranen van Southern Voices beroerden Herman van Veen vorig jaar met hun a capella-zang. Nu staan ze op de planken in zijn theatervoorstelling ‘Robin & Robel’ die te zien is op Van Veens landgoed in Soest.

Het klinkt als een muzikaal sprookje: drie koorleden vormen een a capella-ensemble, om twee jaar later te worden ontdekt door Herman van Veen. Voor de Maastrichtse Elmy Kremer (32), zus Aukje Pijper (26) en vriendin Eline van den Broeke (28) uit Heerlen is het werkelijkheid. Dankzij Van Veen hebben de sopranen van Southern Voices het afgelopen jaar op grote podia gestaan; ze traden onder meer met hem op in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, de Grote Kerk in Naarden en de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Op uitnodiging van het Amsterdams Kleinkunst Festival werkten ze mee aan een hommage aan de geestelijk vader van Alfred Jodocus Kwak.

Inmiddels zijn de zangeressen dus wel wat gewend, toch moeten ze elkaar af en toe in de arm knijpen nu ze hun "grote droom beleven”. Veel tijd hebben ze daarvoor overigens niet. Na twee weken intensief repeteren, spelen Kremer, Pijper en Van den Broeke momenteel mee in de muziektheatervoorstelling Robin & Robel, die wordt geproduceerd en geregisseerd door Van Veen. Dat gaat gepaard met nieuwe uitdagingen.

 

 

Lot's Award
10.4.2018

Op maandagavond 9 april heeft voormalig minister André Rouvoet Lot’s Award uitgereikt aan Het Vergeten Kind. Lot’s Award is in het leven geroepen om tweejaarlijks een organisatie, die zich op bijzondere wijze inzet voor kinderrechten, in het zonnetje te zetten. De prijs is een kindergestalte vormgegeven door beeldhouwster Julia Berger. De uitreiking vond plaats op Landgoed de Paltz in Soest.

Onder de gasten bevonden zich onder andere Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, schrijver en verhalenverteller Babah Tarawally en advocaat Richard Korver. Zij onderschrijven de doelstelling van Lot’s Foundation: het de kinderen bewustmaken van hun rechten. Tijdens een ook door Het Bergpaviljoen aangeboden diner, vond er een indrukwekkend optreden plaats van Southern Voices en vocaliste en percussioniste Wieke Garcia, onder begeleiding van Kees Dijkstra. Gastvrouw van de avond was Malou van der Starre, journalist.

 

Groot warm eerbetoon Herman van Veen bleef vrij van grote hits
Henk van Gelder (NRC) - 27.03.2018

De hommage aan een eminent kleinkunstenaar vormt gewoontegetrouw de start van het Amsterdams Kleinkunstfestival. Maar zelden omvatte die zo veel uiteenlopends als nu aan Herman van Veen.

Herman van Veen bij zijn eerbetoon in theater DeLaMar Foto Jaap Reedijk

„Ik vond alles het mooist, het grappigst, het liefst,” zei Herman van Veen in een dankwoordje aan het eind van de hommage die hem maandagavond in theater DeLaMar werd gebracht onder auspiciën van het Amsterdams Kleinkunstfestival. „Dit maak je niet mee als je 21 bent,” merkte hij (73) bovendien op.

De hommage aan een eminent kleinkunstenaar vormt gewoontegetrouw de start van het jaarlijkse festival. Maar zelden omvatte het eerbetoon zo veel uiteenlopends als nu. Van de harpiste Lavinia Meijer met muziek van de door Van Veen bewonderde Philip Glass, via de Scapino-danser Besim Hoti met een hyperlenige solo die deed denken aan Van Veens jongenswens om later een Scapino-achtige harlekijn te worden, tot en met de negenjarige Silver Metz met het Ciske-lied „Ik voel me zo verdomd alleen” waarvoor Van Veen de muziek schreef – misschien wel de grootste hit uit zijn gehele oeuvre.

Het Rosenberg Trio speelde. Claudia de Breij, die in 2015 van Van Veen de Louis Davidsring kreeg, zong toepasselijk: „Zing voor jezelf, dan zing je voor een ander.” Judith Herzberg las haar gedicht „Te willen hebben” voor. Wende Snijders zong het voor haar door Joost Zwagerman geschreven „Voor alles bang geweest”, waarmee ze dit jaar is genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het seizoen. Paul van Vliet vertelde wat hun beider mentor Wim Kan verzuchtte toen Van Veen besloot ook in Duitsland te gaan optreden: „Vader houdt z'n hart vast.” En tekstschrijfster Eva Schuurman beschreef het effect dat Van Veen op veel vrouwen als haar moeder heeft: ze veranderen in „een kaarsvet-achtige substantie”.

De avond bood nog heel veel meer, maar bleef grotendeels vrij van Van Veens vele succesnummers, door presentatrice Nina de la Croix omschreven als „de hits die je pensioen verzekeren, maar je neus uitkomen”. Een uitzondering vormde de door twee poppenspelers in beweging gebrachte stripheld Alfred Jodocus Kwak, met zijn lijflied „Ik ben vandaag zo vrolijk”.

bottom of page